Recept: winterlinzensoep met prei en wortel

Recept: winterlinzensoep met prei en wortel

‘Mijn koninkrijk voor een bord linzensoep’ is een quote die overgebleven is uit het verhaal van het Oude Testament waarop een oudere broer het bestuur van zijn land aan zijn jongere broer overdraagt voor een bord linzensoep. Om maar aan te tonen dat linzensoep al heel lang een geliefd gerecht is. Terecht, want linzensoep, dat is eten en drinken tegelijk. Dat mag doorgaan voor een maaltijd, zeker als je het combineert met een stevige snee zuurdesembrood. 

In de winter maak ik linzensoep met prei en wortelen en geef ik er een currysmaak aan. In de zomer gebruik ik liever tomaten en gerookt paprikapoeder. Dan mix ik de soep ook en krijg ik ze verkocht aan mijn kinderen die niet graag linzen eten. In de winter snij ik de stukjes prei en wortel fijn, zodat de soep een lekkere beet heeft.

Wortel en prei vind je het hele jaar door, ook in de korte keten.

Ik maakte vorige week een grote ketel linzensoep en gaf de helft mee aan een vriendin. Speciaal voor haar hier het recept.

Nodig voor ongeveer 2 liter soep (al voeg je natuurlijk zoveel bouillon toe als je wil en maak je de soep zo minder vast of net vaster).

  • 1 stengel prei
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 2 koffielepels mild currypoeder
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 3/4 kop (dat komt overeen met een volume van ongeveer 200 ml) rode linzen

Snipper de ui fijn. Verhit wat olijfolie in een keteltje. Voeg na ongeveer twee minuten het currypoeder al toe en laat de ui daarin bakken.

Snij de prei fijn en roer die mee met de ui en het currypoeder gedurende zo’n vijf minuten.

Snij intussen de wortel in kleine stukjes. Ik gebruik biologische wortelen en verwijder dus alleen de kontjes; ik rasp ze niet.

Voeg de stukjes wortel toe, roer even om en giet er dan de bouillon over. Ik voeg er koud water aan toe en bouillonpoeder. 

Spoel de linzen even onder stromend water en voeg ze toe zodra de soep weer aan de kook is. Laat 15 à 20 minuten koken. 

Smakelijk!

Opmerkingen:

  • Het recept voor de zomerversie van mijn linzensoep vind je onderaan in dit bericht.
  • Ik werk graag met dit currypoeder, maar je kunt ook voor een ander kleurtje gaan. Of milder of net pittiger. Of een currypasta, die werkt ook. Ik schreef dit recept met currypasta, waarin ik ook uitleg hoe je die zelf kunt maken.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.