Vijf herfstige ecotips

Vijf herfstige ecotips

Nu de nachten echt kouder worden en de blaadjes aan de bomen onherroepelijk verkleuren, krijg ik pas echt het gevoel dat het herfst is. September en half oktober beschouw ik in mijn hoofd altijd als nazomer, omdat ik dan ook nog zomerse groenten uit mijn moestuin kan oogsten. Herfst, da’s een tijd om jezelf goed te verzorgen. Om het allerlaatste licht op te slaan voor we weer de donkere dagen induiken. Om net als de dieren de oogst te hamsteren, je voorraadkelder te vullen voor we in winterslaap gaan. Mijn herfstige ecotips op een rijtje.

herfstig rood
Foto: Cole Keister voor Unsplash

1 Geniet van de kleuren

Waar ik deze weken het aller-, allerhardst van geniet, zijn de herfstige kleuren op de bomen. De blaadjes verkleuren nu langzaamaan en het rode van de Amerikaanse eik is mijn allergrootste favoriet. Ik zou willen dat ik dat voor de hele winter op mijn netvlies kon vasthouden. Het maakt op een of andere manier iets rustgevends los in mijn brein. 

In dit bericht van lang geleden krijg je inspiratie om die kleuren en blaadjes in huis te halen. En ook op dit bord op Pinterest krijg je massa’s ideeën en herfstkriebels om nog meer met die herfstkleuren te doen dan enkel ernaar kijken.

2 Oogst je rijk

Ik heb mijn moestuin de laatste weken weer wat verwaarloosd, waardoor een rondje moestuin eerder op een schattentocht lijkt. Maar toch valt er elke keer nog heel wat te oogsten, zeker nog tot de nachtvorst toeslaat. De groentekalender van Velt telt het meeste soorten groenten in de maand oktober, dus het is de maand van de variatie. Die nu inmaken is nog een hele winter genieten van wat de zomer ons gegeven heeft. Maak dus eens kimchi, gebruik een pompoen voor allerlei toepassingen, verwerk appels tot gelei en zoek een laatste plekje op je schap voor lekkere, home made sausjes. 

herfstzon
Foto: Erik Witsoe voor Unsplash

3 Sla zonne-energie op

Als je een thuisbatterij hebt, kun je deze tip letterlijk nemen. Maar ik bedoel vooral: ga naar buiten als de zon schijnt. Want waar je in de zomer vaak nog wel wat luxe hebt in het kiezen van de uren die je buiten doorbrengt, worden die nu meer en meer beperkt. Kun je een vergadering ook wandelend in het park organiseren? Of ’s avonds als het donker is dat dossier doornemen en daardoor een uur langer naar buiten gaan? Probeer in je agenda op zoek te gaan naar creatieve mogelijkheden om jezelf zoveel mogelijk daglicht te gunnen. 

4 Blijf bewegen

Als het donkerder en kouder wordt, krijg ik spontaan veel meer zin om met een dekentje op de zetel te kruipen en vooral niet meer naar buiten te gaan. Toch heb je veel meer deugd van wat beweging, en je grijpt ook minder naar zoete tussendoortjes (want bij dat dekentje hoort natuurlijk ook een chocomelk). Fietstochtjes worden korter, na het werk is er minder daglicht om die wandeling te beginnen. En toch heeft je lichaam ook nu echt nood aan beweging. Je kunt natuurlijk ook altijd een fitnesscentrum in je buurt zoeken. Ik ben bijna zeker dat alle basic fit fitnessclubs op fiets- of wandelafstand liggen. (Of toch bijna allemaal.) Met de fiets of te voet: dat geeft niet alleen wat extra beweging, maar ook minder milieubelasting. 

herfstkruiden
Foto: Katrin Friedl voor Unsplash

5 Verwarm je lijf

Herfst is ook het moment om je lichaam van binnenuit te verwarmen. Het is niet voor niets dat de hete pepers in de tuin net nu oogstklaar zijn. Die hangen wij op aan koordjes in onze living, zodat ze kunnen drogen en we ze altijd snel bij de hand hebben als we een curry of een pikante saus willen maken. Ook gember en kaneel zijn typische ingrediënten die je lichaam verwarmen en ik daarom nu permanent op mijn aanrecht laat staan. Supertip: warm appelsap met schijfjes gember en een stokje kaneel. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.