Veggie barbecue: recepten
De samenkookgroep in natuurtuin ’t Loo in Bergeijk bestaat twee jaar. Tijd voor feest, vonden de vrijwilligers. Daarom gingen Pascal en ik afgelopen zaterdag naar Bergeijk voor een heerlijke veggie, eco en bio barbecue. Een overzichtje van de recepten.
1 Verse, nieuwe aardappelen met zelfgemaakte kruiden- en bloemenboter
Kook hiervoor zoveel aardappelen als je nodig hebt half af. Bij uiterst verse aardappelen mag je wat verder gaan in het koken. Deze aardappelen waren net een paar uur uit de grond en bleken toch nog wat hard na het koken en bakken.
De kruidenboter maak je door een teentje knoflook fijn te snipperen en allerlei eetbare bloemen en kruiden uit de tuin eraan toe te voegen. Mix alles fijn met een staafmixer en roomboter.
Haal een stukje uit de aardappelen en vul ze op met boter. Leg ze in een vuurbestendige schaal en zet ze op de barbecue of hang ze boven het vuur tot de boter zo goed als helemaal gesmolten is. Wij hadden hiervoor ongeveer een kwartier nodig.
2 Spiesjes met gegrilde groenten en haloumi
Snij hiervoor courgette, champignon en haloumi (grillkaas) in even grote stukken. Vul de satéstokjes ermee en kruid stevig met een mengeling waarin chilipeper zit. Wij gebruikten een potje uit de Italiaanse supermarkt: aglio (knoflook) en peperoncine (pepertjes).
Bak de spiesjes op de barbecue tot de courgette boterzacht is.
3 Gefermenteerde bijgerechten
Hiervoor bracht ik uit mijn ferment-voorraad een potje gefermenteerde radijzen mee, plus courgettekimchi en gewone kimchi. De recepten hiervoor volgen later.
4 Naan-brood
Het recept voor dit brood komt uit het boek van ’t Goeie Leven van Wim Lybaert en kun je hier terugvinden. (wel helemaal naar beneden scrollen)
5 Courgettechutney
Vorige week beschreef ik het recept voor courgettechutney hier. Intussen maakte ik een variant met nectarine en die werd ook zeer lekker bevonden.
6 Couscous
- 250 gr couscous (droog gewogen) en een dubbele hoeveelheid kokend water met 1 koffielepel groentebouillon / bouillonpasta
- 1 komkommer in blokjes
- 250 gr kerstomaten in kwartjes
- 1 bussel peterselie
- 1 bussel verse munt
- 1 citroen (de zeste geraspt en het sap)
- een handvol rozijnen
- olijfolie
- optioneel: granaatappelpitjes
- Wel de couscous in het hete water met groentebouillon tot de korreltjes al het water hebben opgenomen.
- Snij de kruiden en de groenten fijn en meng ze met de couscous.
- Maak een vinaigrette met het citroensap, eenzelfde hoeveelheid olijfolie en de zeste van de citroen
- Meng de vinaigrette met de rozijnen en de couscous.
- Kruid indien nodig met peper en zout af.
7 Koolsla
- 500 g kool
- 100 g gezouten cashewnoten
- 1 el sojasaus
- 1 el azijn
- 1/2 el vloeibare honing
- zonnebloemolie
- Snij de kool in repen, was deze en laat uitlekken.
- Verhit een koekenpan en bak de cashewnoten in ± 2 minuten goudbruin.
- Schep ze uit de pan op een bord.
- Schep de kool er rauw door.
- Roer intussen een sausje van de sojasaus, de azijn en de honing.
- Roer dat met de cashewnoten door de kool.
8 Geroosterde rabarber
Schil de rabarber en bestrijk de stelen met een sausje van 1/2 honing, 1/2 olijfolie en stukjes verse munt.
9 Bonen-warmoessla
Kook de boontjes even af en meng ze dan met fetakaas, kerstomaatjes (in kwarten) en stukjes warmoes. Maak een sausje van 1/3 appelazijn, 2/3 lekkere olijfolie, peper en zout. Rooster wat sesampitjes en strooi die over de sla.
10 Salade van warmoes en eetbare bloemen
De titel zegt het zelf al: meng het groen van warmoes met eetbare bloemen en lekkere olijfolie. De stelen van de warmoes hebben we trouwens op de barbecue geroosterd. Ook lekker!
11 Toetje van gekookt fruit en ijs
Snij bananen en nectarinen in grove stukken en overgiet ze met enkele eetlepels honing. Snij enkele takjes munt fijn en voeg ze toe. Doe alles in een ovenschotel en zet die afgedekt op de barbecue. Serveer warm met een bolletje biologisch roomijs. Heb je verse bessen? Serveer ze dan zeker mee bij dit heerlijke toetje.
Zo zag er de hele tafel vol uit. Krijg je al honger?
Foto’s: Stans van Dongen voor I Love Eco.