40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier.

Intussen zijn we dus twee weken weg en bevalt het plantaardige dieet me enorm!

 • De ontdekking van de week
  Elke dag ben ik meer en meer verwonderd over hoe lekker plantaardig eten is. Het recept dat er met kop en schouders bovenuit stak, is dat van balletjes in tomatensaus van Leentje Speybroeck van het kookblog Kookeetleef. Sinds begin dit jaar werk ik met de weekmenu’s van Madame Zsazsa en probeer ik op zondag een iets uitgebreider of specialer gerechtje te plannen. Zo ontdekte ik vorige week de seitan-goulash van de Groene Prinses: ook een topper!
 • Hoe ik me voel
  Wonderbaarlijk goed. Hoewel het drukke weken zijn op het werk en ik vaak ’s avonds pas laat in mijn bed lig, voel ik de energie bruisen. Ik voel dat mijn darmen blij worden van dit eetpatroon. Al zal het stralende voorjaarszonnetje er ook wel voor iets tussen zitten.
 • Wanneer ik het moeilijk kreeg
  Op het moment dat ik tussen twee jobs niet naar huis kon om te eten en onderweg iets te eten zocht: een drama. In werkelijk elk broodje zit ofwel kaas, ofwel mayo. In quasi elk gerecht zit iets van lactose of ei. Dus stopte ik bij Ikea en nam ik een bord vol rauwe groenten van de salad bar, zonder saus. Groenten buiten het seizoen, dat ook nog. Niet voor herhaling vatbaar en volgende keer neem ik trouw zowel ontbijt, lunch als avondeten mee op zo’n lange dag.
 • Resultaat op de weegschaal
  Dat blijft ook een richting waar ik blij van word: -2,2 kg in totaal.

Conclusie?

Een heerlijk experiment, die 40 dagen plantaardig. Ik kan het iedereen aanbevelen. Mijn kijk op voeding wordt enkel maar breder en breder en ik ontdek recepten en gerechten die ik ervoor nooit een kans gaf.

Volgens de teller van Dagen zonder Vlees bespaarde ik intussen:

 • 225 m2 op mijn ecologische voetafdruk,
 • even veel water als 263 baden
 • en evenveel broeikasgassen als 276 km autorijden.
Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “40 dagen plantaardig, een update #2”

 • Wauw zeg, wat leuk dat het je zo goed bevalt!! Ik vind het superleuk om die updates te lezen. Ook ik eet sinds 1 maart helemaal plantaardig, maar daarvoor ook al wel voor 90%. Geloof me, die leuke ontdekkingen blijven komen!

   • Tot nu toe valt dat reuze mee! Ik woon in Antwerpen en ik ken hier al heel wat adresjes waarvan ik weet dat ze iets veganistisch (eventueel met kleine aanpassingen) op de kaart hebben staan. Als ik ergens naartoe ga waar ik het niet ken, bel ik op voorhand om te vragen of ze iets kunnen klaarmaken voor mij. Ik heb in een klein dorpje in Nederland wel eens een heel saaie groenten-ovenschotel met vooral veel tomatensaus gekregen, maar voor de rest alleen maar positieve ervaringen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.