Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #5

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #5

Ben jij de courgettes al beu? Ik nog lang niet! Ik zette in het voorjaar vijf planten in mijn moestuin en die hebben me al rijkelijk verwend met massa’s courgettes. Daarom daagde ik mezelf deze zomer uit om elke week een nieuw recept te bedenken met courgettes, want naast soep en stoofpotjes kun je nog heel wat mee doen met courgettes. Vandaag een leuk aperitief-ideetje, waarin je ook nog eens wat oud brood kwijt kan: courgetteballetjes!

In de vorige weken beschreef ik al de recepten van groene pizza, kimchi, chutney en courgettecake. Wie beweert nog te veel courgettes te hebben?

Foto: WandaWolke voor Pixabay

Dit recept is gebaseerd op een recept met aubergines uit La Cucina Verde, waarover ik eerder deze review schreef. Omdat mijn moestuin me verwend met courgettes en voorlopig nog niet met massa’s aubergines, besloot ik courgettes te gebruiken in plaats van aubergines.

Nodig voor ongeveer 25 balletjes:

 • 300 gr courgette
 • 100 gr oud brood
 • 25 gr edelgistvlokken
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 50 gr boekweitmeel
 • een handvol basilicum
 • een handvol munt
 • peper en zout

courgetteballetjes

Zo maak je het:

 1. Snij de courgette in twee en leg ze met de schil naar boven in een stoommandje. Stoom ze in ongeveer een kwartier gaar.
 2. Mix de gestoomde courgette samen met 100 gr oud brood, de edelgistvlokken, de zonnebloempitten, het boekweitmeel, de kruiden en wat peper en zout (naar smaak).
 3. Laat even rusten, zodat het brood het vocht van de courgette opneemt. Kleeft het nog heel fel aan je handen, voeg dan optioneel nog wat broodkruim of havervlokken toe.
 4. Rol balletjes en leg die op een bakplaat die je met bakpapier bekleedt.
 5. Bak ongeveer een kwartier in de oven op 180°C.

Serveer als aperitief of bij een picknick. In de koelkast zijn deze balletjes een week houdbaar.

Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

Print Friendly, PDF & Email
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *