Je kunt nooit te veel courgettes hebben #6

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #6

De heerlijke zomer van 2017 gaf moestuiniers een rijke courgette-oogst. Ik daag mezelf deze zomer uit om elke week een nieuw courgetterecept te bedenken. Een voor de hand liggend recept is misschien wel gevulde courgette. Maar klassiek wordt zo’n courgette met vlees gevuld en ik hou niet van vlees. Dus daarom deze veggie variant die gebaseerd op een recept in een boekje van Fattoria La Vialla.

courgettes
Foto: Stevepb voor Pixabay

In de vorige weken maakte ik al groene pizza, chutney, kimchi, cake en aperitiefballetjes. Allemaal de moeite om eens te proberen.

Voor dit recept heb je eigenlijk ribollita nodig. Dat is een Toscaanse maaltijdsoep die ik op mijn vorig blog al eens beschreef. Je leest het recept hier. Elk jaar als we met vakantie zijn in Toscane probeer ik in een andere stad de ribollita uit en die is telkens anders. Ik maak de soep graag met cavolo nero oftewel palmkool en van die lekkere en kleurrijke borlottibonen.

Nodig voor vier halve courgettes:

 • 2 courgettes die nog geen dikke pitten bevatten, dus van het formaat zoals je ze in de winkel zou kopen
 • 400 ml ribollita (*)
 • 200 ml uiencompote met balsamico (**)
 • 200 gr broodkruim
 • een bosuitje

gevuldecourgettes

Zo maak je het:

 1. Snij de courgettes overlangs in twee en blancheer ze even in licht gezouten water.
 2. Haal er dan met een lepel het vruchtvlees uit. Doe dat alvast in een kom.
 3. Leg de halve courgettes in een ingevette ovenschaal klaar voor straks.
 4. Voeg bij het vruchtvlees van de courgette de ribollita, de uiencompote en het broodkruim. Draai het tot een pasta in de keukenmachine. Voeg er daarna een fijngesnipperd bosuitje aan toe.
 5. Vul de courgettes met het mengsel en werk af met wat broodkruim. Als je wel kaas eet, kun je ook afwerken met wat pecorino. Kruid naar smaak met peper en zout.
 6. Bak de gevulde courgettes een half uurtje in de oven op 180 °C.

Je kunt met dezelfde vulling ook paprika’s vullen. Dan kun je de kopjes fijn snijden en als bodem in je ovenschaal leggen, zoals je op de foto kunt zien.

(*) Geen zin om ribollita te maken? Dan kun je de courgettes ook vullen met een mengsel van gekookte gierst, zachte geitenkaas en stukjes zwarte olijf.

(**) Heb je geen uiencompote met balsamico? Dan kun je die heel eenvoudig zelf maken. Snij hiervoor vier uien in ringen en giet er 100 ml balsamico-azijn over. Breng aan de kook en laat op een rustig vuurtje een half uurtje pruttelen. Zet er daarna kort even de staafmixer in, zodat je compote wel smeerbaar wordt, maar toch nog stukjes ui bevat. Meng met drie eetlepels rietsuiker en breng even terug aan de kook. Je kunt ze bewaren in brandschone, net gesteriliseerde potten. Hier was hij echter heel snel op, omdat de compote ook heel lekker is bij een stukje brood.

alternatief voor gevulde courgette
Foto: Einladung zum Essen voor Pixabay

Smakelijk! Voor volgende week heb ik weer een aperitief-ideetje in gedachten.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.