Mijn beste broodpuddingrecept

Mijn beste broodpuddingrecept

Waarom een nieuw broodpuddingrecept? Elke week blijven er wel een paar sneden brood over die niet op geraken. En elke week ben ik er gefrustreerd over. Want goed brood bakken kost veel tijd, veel geduld en als je met de beste ingrediënten werkt, ook veel geld. Mijn favoriete manier om brood te verwerken, is croutons maken. Voor in de soep, voor bij een slaatje, in de zomer met een slaatje en tomaten, zoals de Italianen panzanella maken.

Gezonde tussendoortjes

Tijdens deze #TryVegan-weken verplicht ik mezelf om ook alle tussendoortjes zelf te maken. Want in een gewone supermarkt een tussendoortje vinden zonder dierlijke producten, is een regelrechte ramp. In de biosupermarkten lukt het wel, maar dan vind ik ze peperduur. Mijn krachtvoerkoeken vind ik super en vorige week lukten haverwafeltjes ook met appelmoes in plaats van ei. Deze week hadden we veel oud brood, dus wilde ik echt broodpudding maken. Maar hiervan had ik nog niet het ideale recept. Dat van Eva vzw vind ik een goed begin, maar één van de ingrediënten is speculaasjes, en als je die in een gewone winkel koopt, zit daar ook (veel) boter in. Dus ging ik op zoek naar een ander recept en kwam ik bij dat van Mme Zsazsa uit. Zij gebruikt koffie in plaats van melk. Ook een leuk idee, maar ik hou in broodpudding (zeker bij koud weer) van de combinatie van vanille, appel en kaneel. Dus maakte ik een eigen recept, met appel en kaneel en toch een gepimpte smaak die meer is dan gewoon plantaardige melk: chai thee!

 

chai-latte
Het vocht en de zoete smaak van deze broodpudding komt van de chai-latte. (Foto: Rachael Gorjestani via Unsplash)

 

Nodig:

 • 6 sneden oud brood
 • 3 koppen plantaardige melk
 • 1 zakje chai-thee
 • 1 zakje vanillepuddingpoeder
 • 1 kop rozijnen
 • 2 appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 1 koffielepel kaneel
 • 1 kop kokosbloesemsuiker

Zo maak je het:

 1. Verwarm de plantaardige melk in een een pannetje op het vuur en laat er de chai-thee vijf minuten in trekken.
 2. Doe de rozijnen in een mengkom en laat ze een kwartiertje wellen in de warme melk / thee
 3. Schil intussen de appels, snij ze in stukjes, meng met het kaneelpoeder en doe ze bij de rozijnen.
 4. Snij de sneetjes oud brood in kleine stukjes en doe ze bij de rest in de mengkom.
 5. Voeg het vanillepuddingpoeder en de kokosbloesemsuiker toe en meng goed met je handen of een houten lepel. Alles moet goed nat zijn, maar de stukjes brood mogen niet drijven in de melk.
 6. Bekleed een lang bakblik met bakpapier en stort het deeg in de vorm.
 7. Bak gedurende 45 minuten op 180°C.

Waarschuwing: tijdens het bakken ruikt heel je huis naar een fancy theehuis. Zelfs onze zeer kritische Victor vond dat het zo lekker rook dat hij toch eens wilde proeven van de cake.

broodpudding appelsIn een goede broodpudding moeten voor mij appels zitten! (Afbeelding via Unsplash)

Tips:

 • Laat de broodpudding afkoelen in de bakvorm; zo heb je meer garantie dat het een cake wordt en geen vloeibare pudding blijft.
 • Zet het idee van vaste cake even uit je hoofd, want dit blijft meer pudding dan cake. Mijn pogingen om het als cake te eten, draaien keer op keer uit op gesmodder. Pascal is slimmer: die neemt gewoon een bordje met een lepeltje.
 • Heb je vegan ijs in huis? Snij dan meteen een stuk van de warme broodpudding af en schep er een lepeltje ijs bij. Ik deed het niet omdat het te koud was en mijn lijf vooral verwarmende ingrediënten nodig heeft, maar bij warmer weer ga ik dat zeker eens proberen.
Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Mijn beste broodpuddingrecept”

 • volgens mij doet u er te veel melk bij, zodat het een vloeibare massa is.
  ik maak het droge mengsel en giet er melk bij naar behoefte zodat het een beetje vaste massa blijft, dus zeker niet vloeibaar.
  na het bakken heb je dan echt een cake en geen pudding, veel gemakkelijker om op te eten.
  grts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.