Recept: energieballen

Recept: energieballen

Heb jij dat ook, dat je sommige recepten gewoon uit je hoofd maakt? Dat je ze al zo vaak uit kookboeken maakte, dat je het oorspronkelijke recept niet meer volgt, maar er je eigen ding van hebt gemaakt? Een volgende stap is dan dat je aanvoelt wat de verhouding tussen bepaalde ingrediënten moet zijn, zodat je kunt freewheelen met gelijkaardige ingrediënten. Dan heb je volgens mij een goed sjabloon van een recept te pakken en is het een blijver in je keuken. Ik heb dit intussen met vegan koeken en met deze energieballen.

Sjabloon

Voor mijn energieballensjabloon vertrek ik van drie basisingrediënten: gedroogd fruit, noten en notenpasta. Mijn favoriet gedroogd fruit voor dit recept zijn medjouldadels, omdat ze zo zoet zijn en zacht vruchtvlees hebben. Maar sinds ik de gedroogde vijgen van Rosen Amaràs ontdekte (in de winter maandelijks te koop in onze Buurderij), gaat er ook steevast een handvol vijgen in mijn ballenmengeling. Maar andere opties zijn abrikozen, rozijnen en cranberry’s. Voor de noten zijn cashewnoten mijn favoriet, maar ook daar ontdekte ik weer bij Rosen Amaras de amandelen en zijn een klassieke notenmengeling ook prima. Voor de notenpasta is pindakaas mijn favoriet, maar kun je zeker variëren met andere – al dan niet zelfgemaakte – notenpasta’s. 

De extra’s

Twee opties om te variëren met deze energieballen: specerijen die de balletjes een extra touch geven. In deze periode van het jaar voeg ik heel graag koekkruiden toe (of alleen kaneel doet ook al veel), maar experimenten ook eens met kardemom of waarom niet wat zout met chilipeper? De andere optie is een jasje rond de balletjes: mijn favoriet van het moment is cacaopoeder, maar je kunt je energieballen ook een pralinelook geven door ze te rollen in kokosmeel of -schilfertjes. 

energieballen
Dit recept schrijf ik uit speciaal voor mijn fantastische collega Jade. Deze foto is haar tegenprestatie 😉

Nodig voor 20 à 25 energieballen:

 • 250 gr gemengde noten
 • 300 gr gedroogd fruit (ik koos hier voor 200 gr gedroogde medjouldadels en 100 gr gedroogde vijgen)
 • 2 koffielepels koekkruiden
 • 2 eetlepels pindakaas
 • 3 eetlepels cacaopoeder

Zo maak je het:

 1. Meng eerst je gemengde noten tot fijn poeder in een foodprocessor. Stop de machine net voordat de olie loskomt uit de noten en je dus naar een notenpasta zou gaan. 
 2. Voeg dan het gedroogd fruit toe en laat de machine draaien tot je ziet dat het fruit tot ministukjes vermalen is.
 3. Voeg dan de koekkruiden en de pindakaas toe.
 4. Vorm balletjes zoals je gehaktballetjes zou rollen. Maak je handen tussenin nat als je merkt dat de mengeling niet goed aan elkaar kleeft. 
 5. Doe het cacaopoeder in een klein kommetje en rol de energieballetjes erin rond tot ze overal bedekt zijn met een laagje poeder. 
 6. Ze ze een half uurtje in de koelkast voor de ideale structuur en smaak.

De balletjes zijn zeker een week houdbaar in de koelkast, wellicht langer, maar zo lang hebben ze hier hier nog niet volgehouden

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.