Uittip in Hasselt: vegan eten bij Lento

Uittip in Hasselt: vegan eten bij Lento

Hasselt: de stad waar ik vier jaar studeerde en daarna bijna nooit meer kwam. Tot de laatste jaren fantastische zaakjes als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik lijstte mijn winkeltips op in dit bericht. Vorig jaar kwam er een vegan restaurant bij waar ik vanop afstand meteen verliefd op werd. Want een koppel jonge twintigers die vroeger fervente vis- en vleeseters waren, zich gingen verdiepen in gezonde voeding en zo bij de veganistische levensstijl uitkwamen en dan samen een restaurant beginnen… Daar kun je toch alleen maar respect voor hebben? 

 

Het klopt

Tekla en Yolan deden het en je voelt in elke tegel, stoel en pagina op de menukaart dat hun verhaal klopt. Een aperitiefje met een herbruikbaar rietje. Bionade in plaats van een variant van een multinational. Menukaarten die wisselen naargelang het aanbod van het seizoen wisselt. Een bewust kleine zaak zodat het kleinschalig blijft en ze zoveel mogelijk zelf in handen houden. En Tekla, die als enthousiasme gastvrouw haar klanten verwent, alles in het oog houdt en tegelijk Lento nog via social media in de markt zet. Chapeau, voor zulke wereldverbeteraars buig ik graag even mijn hoofd.

 

lento
Wij ontdekten de alcoholvrije Seedlip als ideale gin-tonic-vervanger.

 

Kook het seizoen

Pascal en ik hadden iets te vieren en we hadden al zo lang gezegd dat we eens naar Lento wilden gaan. Dus reserveerden we een plekje (dat is echt aan te raden, als je zeker wil zijn van je plekje!) op een dinsdagavond. Toevallig net de eerste avond dat Yolan volgens de nieuwe wintermenukaart kookte. We mochten dus een beetje voorproeven en onze ervaringen en tips geven. 

Wij begonnen met een nachoschotel als aperitief, met vegan cheddarkaas en guacamole erop. En een alcoholvrije gin-tonic van Seedlip. Ik had nog nooit gehoord van alcoholvrije gin en dus was dit voor ons een echte ontdekking. Voor de ‘gins’ van Seedlip wordt immers het hele proces van gin gevolgd en pas op het einde wordt er de alcohol uit geëxtraheerd. Het recept zou tot in de zeventiende eeuw teruggaan, toen apothekers op zoek gingen naar een manier om de alcohol uit bepaalde medicijnen te trekken. Een zoekronde op internet leerde ons dat er zo nog wel een aantal ‘gins’ bestaan en we sloegen meteen de drie varianten van Seedlip in voor heerlijke tintonic-momenten zonder alcohol.

 

 

Alles van de kaart

Het allerzaligste aan ons bezoekje aan Lento was àlles, maar dan ook àlles van de kaart kunnen kiezen. Als vegetariër in Limburg is dat een ongelofelijke ervaring. Het was nog maar begin dit jaar dat ik het meemaakte in een kleine taverne in het noorden van de provincie dat er gewoon nièts op de kaart stond dat ik als vegetariër kon eten. Ik ga wel eens graag een hapje uiteten en ben er intussen dus in getraind om op zoek te gaan naar de veggie alternatieven. Het was dus een vreemde gewaarwording om niet te moeten zoeken, maar heel veel opties te hebben. 

Als hoofdgerecht nam Pascal udon-noodles met cashew-hoisin en tofu. Ik ging voor de wintersalade met pompoen en kikkererwten. Beide gerechten waren heerlijk: perfect gekruid, perfecte porties, mooi geserveerd. En met de flinke portie nacho’s hadden we echt genoeg, dus hebben we het dessert overgeslagen en vroegen we nog naar een eigen thee-mengeling (infusie is beter gezegd, want het was geen echte thee): ook die was overheerlijk.

 

Award

Tekla en Yolan wonnen in hun eerste jaar met Lento al de award voor beste vegan restaurant van België. En dat is dubbel en dik verdiend. Keep up the good work! Ons zien jullie zeker nog terug!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.