Recept: volkoren spaghetti met asperges

Recept: volkoren spaghetti met asperges

Daar is de lente; daar is de regen. Maar gelukkig ook de asperges. Vanaf nu tot eind juni staan er weer minstens één keer per week asperges op ons menu. In dit bericht beschreef ik mijn favoriete asperge-recepten al. Vandaag geef ik je een extra pastarecept.

Op z’n Vlaams

Wat asperges à la Flamande zo lekker maakt, is dat je niet zuinig mag zijn met boter terwijl je ze klaarmaakt. Dat principe nemen we mee over naar deze spaghetti met asperges. Voor één keertje, want het is zonde om geen olijfolie te gebruiken in Italiaanse gerechten. 

asperge
Koop je asperges rechtstreeks bij de boer, op een boerenmarkt of via een Buurderij.

Dit heb je nodig voor vier personen:

  • 500 gr asperges
  • 75 gr roomboter
  • 5 eetlepels peterselie,
  • geraspte Pecorinokaas, naar smaak
  • 500 gr fidelin di segale (roggespaghetti)

Zo maak je het:

  1. Schil de asperges met een dunschiller. Van de schillen kun je nog soep maken, maar we hebben ze bij dit gerecht niet meer nodig. Snij of breek ook het houterige uiteinde af. 
  2. Snij de asperges in stukken van twee à drie centimeter. 
  3. Laat de boter smelten in een pan, voeg de asperges toe en kruid met peper en zout. Zet een deksel op de asperges en laat ze in vijf à tien minuten langzaam garen. Check af en toe of ze niet aanbranden, maar normaal gezien gaat de combinatie van de stoom dankzij je deksel en de boter dit voorkomen.
  4. Kook intussen het water voor de spaghetti. Doe ook hierbij een flinke snuif zout. 
  5. Haal een kopje van het kookvocht uit de kookpot voor je de pasta afgiet, want dat hebben we nog nodig voor de saus. 
  6. Giet de pasta af en voeg ‘m bij de asperges. Voeg het kopje kookvocht toe en roer eens flink om. 
  7. Werk af met de fijngesnipperde peterselie en de geraspte Pecorino. 

 

Uit de korte keten

Asperges zijn lentegroenten bij uitstek, waarvan het gelukkig nog heel normaal is dat je ze Belgisch én enkel in het seizoen koopt. Koop je asperges daarom rechtstreeks bij de boer, op een boerenmarkt of via een Buurderij in je buurt. Zo weet je dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor al het werk dat hij in zijn / haar witte goud steekt.

Smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.