Tien tips voor een plasticvrij leven

Tien tips voor een plasticvrij leven

Plasticvervuiling schaadt de planeet, vervuilt rivieren en zeeën, vergiftigt, verstikt en doodt wilde dieren. We hebben dringend nood aan een mind switch in onze afhankelijkheid van plastic. Europa besloot vorig jaar om een lijst kunststofproducten voor eenmalig gebruik te verbieden. Het is nu aan de lidstaten om dat verbod om te zetten in wetgeving. Maar waarom op een verbod wachten? Een heel aantal single used plastics of wegwerpplastics kun je heel eenvoudig nu al vervangen.  Mijn tien tips voor een plasticvrij – of toch tenminste plasticarm – leven.

 

1 Een tas vol herbruikbare potjes

Elke dag sleur ik een heel arsenaal aan herbruikbare potjes mee naar mijn werk. Zeker als het een lange dag is, zit die tas (een herbruikbare natuurlijk, van de bibliotheek van Genk) een koffiemok, een potje voor muesli, een waterfles, een Bento-box met een slaatje, een potje fruit en eventueel nog een zelfgebakken cakeje voor tussendoor. En bestek in bamboe. Daar moet eens iemand iets op vinden om dat mooi geordend te laten verlopen. Maar de lijst toont wel aan dat je voor alles wat je onderweg wil eten of drinken, al een alternatief hebt. 

 

2 KRNWTR

Een open deur, maar toch nog zo weinig gebruikt: drink kraanwater! Dat komt gewoon uit de kraan, hoef je niet te gaan kopen in de winkel, nergens op te slaan, je hebt er geen afval van. En ja oké, in sommige regio’s smaakt dat niet zo lekker. Ik heb nu ook weer een periode dat ik het minder lekker vind bij mij thuis. Maar daarvoor kun je een filter aanschaffen, zoals een Brita-kan of een filter die je rechtstreeks op de kraan aansluit. Soms helpt het ook gewoon om het water in een gewone karaf een tijdje te laten staan om het smaakvoller te maken. 

 

bee wraps
Bijenwasdoeken of bee wraps kun je heel eenvoudig zelf maken.

3 Bee wraps

Sinds ik een paar bee wraps of bijenwasdoeken in huis heb, gebruiken we geen aluminium- of plasticfolie meer. Ik gebruik de bijenwasdoeken om kommen af te dekken, brood in te bewaren, maar ook om koeken of boterhammen in mee naar het werk te nemen. Hoe je ze maakt, lees je hier. Daarvoor kun je uiteraard ook een boc ’n roll gebruiken.

 

4 In de winkel

In de supermarkten zie je de omslag naar een afvalarmere samenleving stilaan binnensluipen. Oké, dat is een optimistische uitspraak, want zelfs gewapend met boodschappentassen, stoffen broodzakken en herbruikbare zakjes voor groenten en fruit blijf ik het gevoel hebben dat ik elke keer een zak plasticafval koop als ik naar de winkel ga. Maar het is nog maar een paar jaar geleden dat je voor elke aankoop en voor elke appel of peer een plastic zakje meekreeg. Die omslag is ingezet door de verplichting om de zakjes betalend te maken. En ja, ik geef het toe, ik stond in het begin ook nog wel vaak in de winkel zonder mijn herbruikbare zakken. Op die manier verzamelde ik wel wat zakken in alle formaten die ik nu in elke fietstas en in de auto heb liggen. De tip om ze altijd bij je te hebben, is om ze meteen nadat je uitgepakt hebt, weer terug te leggen. 

 

jar
Met een voorraad potten naar de verpakkingsvrije winkel of ze vullen met droge voeding die in bulk kocht: niet alleen goed voor je portemonnee!

5 Droge voeding

Onze droge voeding als rijst, peulvruchten, gedroogde vruchten, muesli, granola en zelfs chocolade en snoepjes kopen wij tegenwoordig in de verpakkingsvrije winkel. Omdat die toch wel een eindje van ons af ligt, hebben we een samenkoop opgezet. Nu kopen we elke maand met tien gezinnen uit ons dorp samen elk tien potten (van hetzelfde formaat) bij Prana Bio Bulk in Heusden. Zo moeten we maar één keer in tien maanden rijden via een beurtrolsysteem en hebben we elke maand een voorraad verse, droge voeding in huis. Een aanrader! 

Lukt het niet om naar een verpakkingsvrije winkel te gaan, koop je droge voeding best in bulk of zo groot mogelijke verpakkingen  en bewaar je ze thuis in goed afgesloten glazen potten. Zo heb je niet alleen minder afval, je portemonnee zal er ook blij mee zijn.

 

6 In de badkamer

Heb je je lade in de badkamer al eens grondig bekeken en gezien hoeveel afval je daar produceert? Collega Tinne vertelde me gisteren nog wat een eye-opener het voor haar was om eens razzia te houden in haar badkamer en alles te vervangen door verpakkingsvrije varianten: shampoo bars, gewone zeep, ja zelfs body lotion vind je in een ‘bar’, vaak helemaal verpakkingsvrij of in een papiertje gedraaid. 

 

body butter
Zelfgemaakte body bitter is heerlijk na een ontspannend bad.

 

7 DIY verzorgingsproducten

Als je nog een stapje verder wil gaan, kun je heel wat van die verzorgingsproducten ook zelf maken. Mijn toppers zijn handzeep (voor echt vuile handen!), deodorant, body butter en body lotion.  Oké, het vraagt soms wat tijd om het te maken, maar je wordt ook helemaal baas over je ingrediënten. Geen vreemde, onbegrijpelijke en akelige namen meer op je huid.

 

8 Schoonmaakproducten – herontdek azijn / bicarbonaat / zuiveringszout

Ook je kast met schoonmaakproducten bevat doorgaans heel wat plastic. Ook daar kun je door een aantal grote verpakkingen azijn, bicarbonaat, zuiveringszout en zeepvlokken (of een ouderwetse blok Aleppo-zeep) heel wat zelf ondernemen. Hou je niet van de geur van azijn? Spaar dan de schillen van citrusvruchten op en doe samen met de azijn in een glazen pot. Weg geurtje en het azijn blijft z’n kracht behouden.  Op de website van mei plastivrij vind je heel wat tips.

 

9 Cadeautjes

Als je er op een andere manier naar kijkt, is inpakpapier een raar gegeven. Oké, je wil iemand verrassen en nog niet meteen verklappen wat je geeft. Maar moeten we daar echt plastic of speciaal daarvoor vervaardigd papier voor gebruiken? En kunnen we die ‘wikkel’ dan effectief maar één keer gebruiken? Als je in functie van wegwerpplastic kijkt, kun je dit een beetje vergezocht vinden. Maar als je creatief naar cadeautjes kijkt, kun je daar ongelofelijk leuke dingen mee doen. Ik kreeg onlangs een boek cadeau in herbruikbaar cadeaustof. Ideaal voor elk boek. Knoopje erop en klaar, zelfs geen plakband nodig. Er bestaat ook een Japanse vouwtechniek waardoor je geen plakband nodig hebt als je een cadeautje met bijvoorbeeld krantenpapier inpakt. 

 

granola
Granola: lekker, gezond en gemakkelijk zelf te maken!

 

10 DIY in de keuken

In een gesprek met collega Sabine kwam deze DIY als hoogste drempel naar boven voor het verminderen van je plasticafval: de tijd, inspiratie en mogelijkheid om in je keuken van alles zelf te maken. Ik hou ervan: op elke vrije dag sta ik in mijn keuken de volgende drukke dagen voor te bereiden. Groenten snijden heeft voor mij iets meditatiefs en ik word blij van nieuwe recepten uitproberen, van vooruit koken en daar een hele week op kunnen teren met slaatjes en koekjes. Ik schreef er ooit deze post over. 

Een paar gemakkelijke DIY-tips in de keuken

  • Frisdrank kun je maken met een apparaatje om koolzuur in je kraanwater te brengen. Daar kun je een zelfgemaakt smaakje aan toevoegen, zoals vlierbloesem– of citroensiroop.
  • Yoghurt is ook niet zo moeilijk om zelf te maken: je laatste pot uit de winkel gekocht is de starter voor je eerste portie zelfgemaakte. Eén portie ‘oude’ yoghurt vermeerder je eenvoudig met een liter melk door ze handwarm te maken, goed te mengen en dan te verdelen over acht nieuwe porties. Ik zet ze 24 uur op mijn ‘yoghurtplaat’ van 37°C. Met wat aardbeienconfituur de lekkerste start van een dag.
    Kleine bemerking wel: het is mij nog niet gelukt om vegan yoghurt zelf te maken. Heb jij daarover een goede tip? Deel ‘m dan zeker onder dit bericht. 
  • Met die yoghurt van hierboven is een zelfgemaakte portie granola overheerlijk. Zie hier mijn basisrecept, maar het kan ook met pompoen erbij. 
  • Tips om je boterhammendoos origineel en lekker te vullen vind je hier.
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.