Inspiratie voor een lente-bbq

Inspiratie voor een lente-bbq

Die heerlijk warme lente-avonden vragen om bbq’s, of je nu vlees eet of niet. Als je mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik volledig plantaardig zou bbq’n, zou ik je volledig voor gek verklaard hebben. Bij mij is het geleidelijk gegaan: van (veel) vlees naar enkel vis, naar een veggie worstje met mayonaise tot volledig plantaardig met zelfgemaakte saus. En dat laatste kan ik je van harte aanbevelen. 

Het bord van mijn ideale vegan-lente-bbq ziet er zo uit:
 • gegrilde asperges
 • gegrilde rabarber
 • spiesjes van champignons
 • gebakken fruit
 • groen slaatje
 • iets uit de voorraadkelder
 • een lekker sausje

Bereidingstips:
 1. De asperges schilde ik eerst en daarna legde ze ik een paar minuutjes ik kokend water (met een lepeltje kruidenzout of groentebouillon). Daarna grilde Pascal ze op de bbq tot ze mooi bruine streepjes kregen.
 2. Ik hou van de zure smaak van rabarber, dus hier gingen de stelen gewoon op de bbq zonder kruiding. Vind je ze te zuur, bak ze dan mee met het fruit (zie verder).
 3. Champignonspiesjes maak je heel eenvoudig zelf door de champignons op een spies te steken en te kruiden met chilipeper en zout. Heb je een grote rozemarijn- of tijmplant, dan kun je takken hiervan gebruiken als spies. Niet alleen fijn om met je snoeiafval iets lekkers te maken, de smaak van de kruiden komt ook de champignons binnen en dat is met niets te vergelijken.
 4. Gebakken fruit vind ik het lekkerst in een schaal op de bbq: fruit in stukken gesneden en gemarineerd met agavesiroop en munt. Dat in z’n geheel bakken, regelmatig roeren en van de bbq halen als het begint aan te bakken.
 5. Dit blijft mijn favoriet: een onkruidenslaatje met een vinaigrette van witte balsamico-azijn.
 6. Iets uit de voorraadkelder was op de foto een restje ingemaakte courgette (in zoet-zuur) die ik van collega Velters kreeg. Maar net zo lekker hierbij zijn gefermenteerde groenten of kimchi. Of chutney.
 7. Saus kun je bij tijdgebrek uiteraard ook gewoon kopen, maar niets gaat boven deze bbq-saus, waarvan ik het recept mocht lenen van Leentje van Kookeetleef.

Als binnenkort alle zomergroenten er zijn, kun je in dit bericht wellicht nog inspiratie opdoen.

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.