Proef de lente op je bord: pasta met erwtjes en spinazie

Proef de lente op je bord: pasta met erwtjes en spinazie

Deze week begint de lente en het wordt bij Velt stilaan een traditie dat we elk seizoen op gang trappen met een heuse potluck met de collega’s. De lente vind ik altijd een moeilijke, omdat dat seizoen voor mij uit twee delen bestaat. Je kunt de moestuin op dit moment toch moeilijk vergelijken met die van pakweg 20 juni, de langste dag van het jaar, wanneer er overvloed heerst van aardbeien, vlierbloesem, bessen, sla, fris groen enzovoort.

De sneeuwklokjes trekken zich gelukkig niks aan van de kou. Foto: Annie Spratt voor Unsplash

Spring is in the air?

De weersomstandigheden zijn op dit moment niet in lentestemming te komen. De gevoelstemperatuur ligt op -8°C en er ligt in mijn tuin nog wat sneeuw hier en daar. In mijn moestuin groeit er momenteel niets, behalve de bieslook die dapper haar kopje boven steekt. In de serre staan voorgezaaide tuinbonen te wachten tot het eindelijk lente wordt en ze naar buiten kunnen.

 

lentebord

Lentegroen

Samen met collega Nadine koos ik voor spinazie en erwtjes als hoofdingrediënt voor mijn bijdrage aan de potluck. Spinazie en erwten zijn altijd mijn eerste oogst, samen met radijzen. Radijzen kocht ik vers in de winkel en van het loof maakte ik pesto, zoals ik vorige week in mijn bericht over broodbeleg vertelde. De erwten en spinazie kocht ik diepgevroren omdat het volgens mij nog niet helemaal haalbaar is om daar nu al veel verse oogst van te hebben. Ik maakte een pasta die we morgen gewoon koud kunnen eten.

Nodig:

Voor de pesto:

  • het loof van een standaard busseltje radijzen (of een equivalent als je ze uit de moestuin haalt)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zonnebloempitten (even kort geroosterd maakt het nog lekkerder!)
  • 2 dl lekkere olijfolie
  • peper en zout naar smaak

En dan nog:

  • 500 gr penne rigate
  • 200 gr erwten
  • 100 gr spinazie
  • 100 gr cashewnoten
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • een handvol verse peterselie
  • een handvol verse munt
  • flink wat peper
  • het sap van 1 citroen
Zo maak je het:

1 Was het radijzenblad goed en doe het in je food processor, blender of beker van de staafmixer.

2 Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een gladde massa.

3 Kruid af naar smaak (ik hou wel van zoute pesto, maar de edelgistvlokken smaken ook al zout, dus wees voorzichtig met je eerste dosis zout).

4 Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel met koud water zodra hij afgegoten is om het gaarproces te stoppen.

5 Breng lichtgezouten water aan de kook en blancheer er de erwten in. Als je voor verse spinazie kiest, blancheer je hem mee. Diepvriesspinazie is al gekookt en kan dus gewoon ontdooien en bij de rest geroerd.

6 Meng de pesto door de pasta en voeg ook de afgegoten erwten en spinazie toe, evenals de verse kruiden.

7 Pers de citroen uit en roer het sap door de pasta, evenals de edelgistvlokken en extra peper.

8 Rooster de cashewnoten even in een droge pan en voeg ze bij de pasta. Je kunt er ook voor kiezen om dit à la minute te doen op het moment dat je serveert. Dan blijven ze lekker knapperig.

9 Check de smaak en voeg eventueel nog extra peper en zout toe.

 

Wat is het gerecht dat jullie het liefst maken met lentegroenten?



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.