Vijf tips voor een ecovakantie thuis

Vijf tips voor een ecovakantie thuis

“Vakantie is niet op reis. Het kan ook thuis. Een week, een dag, een uur.” Met die woorden begint Eva Mouton een getekend verhaal dat ze vorige week op Instagram postte. Een verhaal waarin ze de voordelen van vakantiedagen thuis uitbeeldt. Het bracht me op het idee om een aantal eco-tips voor je vakantie thuis uit te schrijven.

  1. Tel je kleine gelukjes 

Vakantiedagen thuis, dat is tijd voor allemaal kleine dingen waar je in drukke weken geen tijd voor hebt. Je nog eens omdraaien nadat je biologische klok je wekte op het moment van de wekker. Dan niet meer in slaap kunnen vallen en in je boek beginnen lezen. Koffie zetten met een Italiaanse cafetaria, bijvoorbeeld. Te voet naar de bakker voor vers brood. Gewoon in het gras zitten en kijken naar welke insecten allemaal voorbij vliegen. En heel de dag door die kleine gelukjes optellen. Wedden dat je ’s avonds aan honderd zit?

  1. Alles met de fiets

Waar ik van kan genieten, is een week of langer alles met de fiets doen. De koersfiets voor ontspannen ritjes, de e-bike voor functionele ritten. In gewone weken moet ik vaak te veel van de winkel kopen, waardoor het moeilijk is om dat met de fiets te doen. Maar op vakantiedagen thuis heb ik zelden meer nodig dan in mijn fietstas past. Er zijn tegenwoordig elektrische moederfietsen op de markt, waar je plaats hebt voor fietsstoeltjes én voor een bak voor veel boodschappen. (De feministische Barbara vraagt zich nu wel af waarom de mama’s de kinderen op de fiets moeten nemen en niet de papa’s).

picknick
Foto: Unsplash
  1. Ga picknicken

Ken jij de mooiste picknickplekjes van je omgeving? Ik zeker nog niet allemaal. Waarom vraag je niet eens in de ‘Ge zijt van… -groep’ op Facebook naar de leukste plekjes? En voor in de picknicktas kan ik je deze noten, deze muffins en dit broodbeleg aanraden.

  1. Verslind boeken

Mijn ideale vakantiedag bestaat uit minstens vijf uur lezen. Of gewoon één boek uitlezen. Ik kan daar wéken op voorhand van beginnen genieten. Door op Goodreads lijstjes beginnen samen te stellen van boeken die ik wil lezen, dan in de bibliotheek te checken welke boeken ze in de catalogus hebben en die dan te gaan halen om in te verdrinken. Liefst lees ik hele dagen in de hangmat, met een fles lekkere kombucha in de buurt. Het beste wat ik deze zomer al gelezen heb? ‘De vier windstreken’ van Kristin Hannah, ‘Het eiland van de verdwenen bomen’ van Elif Shafak, ‘Naar het paradijs’ van Hanya Yanagihara en ‘Het Alles’ van Dave Eggers.

hangmat
Vakantie, dat is in de hangmat in de tuin hangen en boeken verslinden.
  1. Proef de zomer

Het ideale moment om nieuwe recepten uit te proberen, is de zomer. Het aanbod verse groenten op boerenmarkten begint nu te pieken, wat maakt dat de prijs ook naar beneden gaat. Ik heb de luxe dat mijn moestuin nu veel begint op te brengen. Ik heb zoals altijd weer een overvloed aan courgettes (maar geen nood, ik schreef deze reeks over wat te doen bij te veel courgettes) en heb zoveel tomaten dat ik ze aan het drogen ben in mijn droogoventje. De zon – en dus ook de zonnepanelen – kloppen overuren, dus ik gebruik maar wat graag al die energie om de zomergroenten om te zetten in een heerlijke voorraad voor de winter. Er bestaan heel veel goede boeken over inmaken, maar ‘The Modern Preserver’ van Kylee Newton vind ik één van de beste. Of durf je de uitdaging aan om te leren fermenteren?

Tot slot: vergeet je niet in te smeren als de zon zo fel is als vandaag. Hierover schreef ik deze tips. 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.